Turism Romania

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

In: Palate Romania

4 Iun 2015

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Se spune că după mai bine de un secol de la decesul vornicului Miclauș, urmașii săi au vândut moșia vistiernicului Simion Stroici.
Mai târziu, vistienicul Stroici construește aici un conac și pe care îl lasă prin testament moștenire satul Miclăușeni… “Lupului Prajascului și nepoatei mele Saftei, și fiului meu, la Gligorie, cu heleștee și cu prisaci și cu tot venitul, pentru ca i-am luat spre dânșii ca să-mi fie ei ficiori de suflet”.

Prin anul 1697, urmașii lui Lupu Prajescu lăsă domeniul fraților Ioan și Sandu Sturdza, cu care se înrudeau.

După aproape un secol, vornicul Ioan Sturdza reconstruiește conacul, de la demisol și parter și în formă de cruce. Clădirea avea 20 de camere, câte zece camere pe etaj.
În curtea conacului erau construite graduri unde erau adăpostiți cai de rasă.

Ulterior (1821-1823), în curte s-a zidit o biserică, pe care a împodobit-o cu o frumoasă catapeteasmă în stil baroc alături de multe obiecte de cult valoroase.

Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza Miclăușanu amenajează în jurul conacului un frumos parc în stil englezesc cu arbori ornamentali și numeroase alei cu flori.

În timpul Primului Război Mondial, castelul a fost transformat ca și unitate medicală militară, unde Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino ajută răniții, ca infirmiere.
Pentru o perioadă bună de timp, Ecaterina Cantacuzino (fiica lui George Sturdza și soția lui Șerban Cantacuzino) se ocupă de castel.

În timpul regimului comunist, castelul de la Miclăușeni a fost folosit ca și depozit militar (armament explozibil), iar la mansardă autoritățile comuniste organizau petreceri.

Prin anul 1960, aici era sediul centrului de plasament pentru copii cu handicap psihic sever. Tot aici a funționat și o școală specială.

Două incendii (unul din 1968 și altul din 1985) duc la degradarea castelului (inclusiv a mansardei și a acoperișului).

În anul 2001, Castelul de la MIclăușeni a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Cu o finanțare obținută de la Banca Mondială (aproape 2,4 milioane de lei echivalent cu 685.700 euro), Mitroponia Moldovei și Bucovinei începe restaurarea castelului și a dependițelor.

Piesele de mobilier, scările interioare din lemn, parchetul orginal plus ușile și ferestrele castelului au fost toate restaurate și conservate între 2003 și 2005.

Comments are closed.

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

  • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
  • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
  • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
  • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
  • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

manastirea-cetatuia 7 cimitirul-vesel-sapanta turnul-macelarilor

Evenimente turistice Romania