Turism Romania

Geoagiu Bai

In: Statiuni balneare|Statiuni montane

2 Iun 2010

Geoagiu Bai se afla pe malul drept al raului Mures, la altitudinea de 217 metri, intr-o depresiune formata de muntii Metaliferi.
Statiunea Geoagiu Bai este strabatuta de raul Geoagiu (a carui vale se ingusteaza treptat spre izvoare, serpuind printre versanti inalti de 400-700 metri).

Cum se ajunge la Geoagiu Bai?
La statiunea Geoagiu Bai se poate ajunge fie cu trenul, fie cu autoturismul.
Cu trenul: statia de destinatie este Geoagiu-Halta (opriri doar pentru personale), iar pentru accelerate sau trenuri rapide, statii de legatura sunt la Deva, Simeria, Orastie, Teius, Alba-Iulia si Vintu de Jos.
Cu automobilul: dinspre Deva, pe drumul judetean modernizat Simeria – Rapolt – Geoagiu; pe DN7 (drum european), dinspre Deva prin Simeria si Orastie, sau dinspre Alba-Iulia si Sebes prin Vintu de Jos, pana la intersectia Geoagiu Halta.

O scurta istorie…
Primele date mentionate referitoare la identitatea localitatii au fost gasite de pe vreme dacilor (mileniul I i.Hr.) alaturi de multe descoperiri arheologice facute in zona.
Dupa unele teorii istorice, Germisara (nume castrului roman construit dupa cucerire sec. II d. Hr.) este de origine daca si castrul insusi a fost ridicat pe locul unei vechi cetati dacice.
De fapt, in 1291 apare intr-un document numele de Geoagiu ca hotar pentru mosie din Bintinti (localitatea Aurel Vlaicu).
Mai tarziu, cam dupa un secol, Geoagiu devine resedinta unui mare domeniu feudal.
Ultimul proprietar a fost Ioan Corvin (fiul lui Matei Corvin) care l-a detinut pana in 1506, cand domeniul a intrat in posesia regalitatii ungare.

Din 1517, tinutul Geoagiu a revenit (pentru 14 ani) proprietatea lui Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti.

Dupa unirea din 1 Decembrie 1918, fostul domeniu feudal si cateva mosii invecinate au constituit Plasa Geoagiului.

Din 2001, localitatea Geoagiu a primit titulul de oras (fiind primul oras infiintat in Romania in mileniul III).

Geoagiu Bai ca punct de turism
La statiunea montana Geoagiu Bai turistii pot vizita:
1. Castrul Roman
2. Drumul Romanilor
3. Termele Romane
4. Biserica din Bozes

Geoagiu Bai se deosebeste de multe locuri montane prin frumusestea naturala randuita de Muntii Apuseni, fiind asemanata cu un margaritar.
Denumirea sa i se atribuie de… “dar al Metaliferilor”, fapt ce poate fi intrepretat ca simbol al varietatii de bogatii minerale din adancurile pamantului, fie ca expresie a multiplelor calitati dietetice-curative ale apelor sale minerale asociate cu frumusetile peisajului natural.

Existenta acestei asezari este atestata prin marturiile cioplite in piatra (aproape 2000 ani in urma).

Apele minerale din statiunea Geoagiu Bai sunt termale si mezotermale, bicarbonate, calcice, magneziene (cu urme de fier si hidrogen sulfurat), hipotone, carbogazoase si cu o usoara radioactivitate.

Apele mezotermale minerale ale statiunii Geoagiu Bai se folosesc in cura interna si cea externa.
In cura interna sunt recomandate in diferite cazuri: gastrite cronice, afectiuni cronice hepatobiliare si diabet, alergii, anemii si convalescente dupa boli infectioase.
In cura externa sunt indicate in afectiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, in tulburari circulatorii si afectiuni ginecologice.
Imprejurimile statiunii Geoagiu Bai ofera numeroase atractii turistice amatorilor de drumetie.

Citeste si despre:

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Se spune că după mai bine de… continuare...

Comments are closed.

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

  • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
  • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
  • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
  • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
  • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

manastirea-sinaia harghita-madaras3 durau-cascada-duruitoarea transfagarasan5

Evenimente turistice Romania