Turism Romania

Noaptea Muzeelor – 2015

In: Muzee

13 Mai 2015

Indiferent ca esti din Bucuresti, Sibiu, Iasi, Cluj, Constanta sau Brasov, muzeele vor fi deschise pana tarziu sambata, 16 mai 2015.

Din anul 2004 si Romania s-a alaturat evenimentului european Noaptea Muzeelor, unde cele mai importante muzee din intreaga tara isi vor deschide portile. In plus, multe dintre ele organizeaza diverse spectacole si/sau expozitii speciale.

De fapt, pret de o noapte intreaga muzeele din toata tara prind viata.

In fiecare an circuitul este replicat in alte doua orase din tara. In 2015, acesta va avea loc in Iasi si Galati, unde Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania asigura o promovara ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele romanesti.

Editia din 2015 va fi una speciala pentru ca va fi marcata de un protest pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania l-a propus tuturor muzeelor din tara, membre sau neafiliate la organizatie. Protestul initiat nu este unul obistiut, ci unul subtil si inedit, fiind consecinta a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeala si patrimoniul cultural.

In ultimul deceniu, peste 120 de sedii unde functioneaza muzee de tot felul si zeci de mii de piese din colectiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate in curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate inca solutii alternative de functionare, situatie unica in Europa si poate chiar in lume.

Muzeele nu mai inseamna nimic pentru ca ele nu au fost considerate niciodata cu adevarat importante, utile societatii, vectori de dezvoltare comunitara, o investitie sigura. Dar ele pot fi toate acestea daca sunt ajutate.

Lista muzeelor deschise pe 16 mai 2015 o vedeti aici: www.noapteamuzeelor.ro

Citeste si despre:

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Comments are closed.

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

  • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
  • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
  • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
  • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
  • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

castelul-iulia-hasdeu-interior-semineu cascada-cailor5 muzeul-astra-interior p1080936

Evenimente turistice Romania