Turism Romania

Palatul Teleki

In: Palate Romania

8 Mai 2012

Construit intre secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, Palatul Teleki se afla in partea nordica a strazii Kogalniceanu (fiind una dintre cele mai cunoscute cladiri in stil baroc din Cluj-Napoca).
Imobilul cu forma literei “U”, adaposteste astazi, sala de lectura a bibliotecii orasenesti “Octavian Goga”.
Aripa reprezentativa a cladirii este cea spre strada Kogalniceanu, iar aripa laterala (mai lunga) este cea spre strada Hermann Oberth.

Partea laterala (cea cu strada Kogalniceanu) prezinta acoperis de tip mansarda, cu pante rupte, tipice barocului tarziu al Clujului, in timp ce aripile laterale au acoperisuri in doua ape (mai simple si mai scunde).

Palatul este deosebit prin fatata principala, avand la etaj 14 axe de goluri la etaj, iar la parter 13 (axe de goluri).

Deasupra celor doua axe centrale este un zid in atic, unde in axele pilasilor sunt trei urne cioplite in piatra.

Spre strada Hermann Oberth, fatada este mult mai simpla, dar dispune de 17 axe de goluri. In curtea interioara, fatadele sunt diferite (fiind mai articulata). Dinspre parterul aripei principale se deschid cinci arcade; din care arcada centrala este mai larga.
La etaj, sirul de coloane se sprijina pe o balustrada de piatra care impreuna cu arcadele parterului dau o nota distincta.

Gangul portii (care asigura accesul dinspre strada Kogalniceanu) reprezinta o copie a palatului Banffy (deosebirea dintre cele doua este ca aici la Palatul Teleki exista doaur un singur pasaj pietonal pe partea estica).

Interiorul Palatului Teleki este accesibil doar partial publicului: salonul aripii principale pare sa fie rezultatul unei transformari de la inceputul secolului al XIX-lea, la fel si tavanul). Tot aici, in salon s-a pastrat lambriul de epoca.
Vizitatorii vor mai vedea in interior si un numar mare de ursi.

Se spune ca acest imobil a  fost construit de fiul generalului Adam Teleki I, dupa planurile arhitectului Iosif Leder (1749-1814); acesta prezentand proprietarului mai multe variante de proiect.
Palatul Teleki s-a construit dupa ultimul proiect propus.

Citeste si despre:

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Se spune că după mai bine de… continuare...

Comments are closed.

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

  • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
  • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
  • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
  • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
  • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

muntii-macinului4 p1090198 retezat-marmota muzeul-brukenthal-statuie2

Evenimente turistice Romania