Turism Romania

Palatul Toldalagi

In: Palate Romania

16 Iun 2010

Pe partea vestica a Pietei Trandafirior, pe fosta strada Poklos, in apropiere de turnul (ce a mai ramas) din biserica si manastirea franciscanilor, se afla localizat palatul Toldalagi.
De fapt, la Sud palatul Toldalagi se invecineaza cu Palatul Banyai (o cladire inalta, ridicata in stil neobaroc), iar la Nord cu Piata Teatrului (loc amenajat pe fosta manastire franciscana).

Planul palatului Toldalagi are forma de patrat, delimitand astfel curtea interioara inchisa. Intrarea in Palat se face pe doua cai… una din partea din fata (partea principala) si respectiv o poarta secundara.

In partea vestica a aripii nordice a cladirii este incorporat un mezanin, care a apartinut unei case mai vechi (acesta a fost integrat in edificiul Palatului).

Fatada principala a palatul Toldalagi cuprinde sase axe de goluri decorate abundent; detaliul arhitectural evidentiaza edificiul. Ancadramentul portii se deosebeste printr-o scotie adanca si ocupa doua axe in centrul fatadei.
Toate elemente arhitecturale de la parter reprezinta rezultatul unor interventii efectuate de punere in valoare a monumentului dupa anul 1960.
Etajul este compartimentat (exceptie facand cele doua axe mediane) de pilasi compoziti.

La o prima vedere decorul palatului Toldalagi are forma de franjuri, care atarna de o parte si de alta de a ancadramentelor.

In interiorul Palatului, salile au un decor deosebit, asemanator cu unul in stuc. Sala mare a fost compartimentata mai tarziu in doua sali mai mici.
Incaperile impresioneaza prin decoratiunile alese alturi de semineul impozant.

Palatul Toldalagi. Istoric
Palatul Toldalagi reprezinta unul dintre cele mai insemnate monumente ale orasului, atestat documantar prin secolul al XVIII-lea.
Contruit in Targu-Mures, Palatul este catalogat unul dintre cele mai exigente palate nobiliare. Ridicat dupa instalarea a Tabei Regesti, comandatarul imobilului fusese contele Lazslo Toldalagi (succesorul Tablei Regesti).

Palatul Toldalagi si-a inceput constructia in anul 1759, delurandu-se in mai multe etape pana la sfarsitul anului 1772.

In prima parte a anulor 1940, Palatul Toldalagi a gazduit banca Erdelyi Bank Rt.

Al Doilea Razboi Mondial a stopat punearea in practica a planurilor institutiei.
In cursul lucrarilor de reabilitare din anii 1960-1961 au fost amplasate in cladire sobele din secolul al XIX-lea, pastrate pâna in zilele noastre – unele provin din castelul Haller din Sânpaul, altele din cladirile situate in Piata Bernady nr. 6, respectiv pe strada Jókai Mór nr. 26.
In prezent cladirea gazduieste colectia de etnografie a Muzeului Judetean Mures.

Citeste si despre:

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Se spune că după mai bine de… continuare...

2 Responses to Palatul Toldalagi

Avatar

Alin

Noiembrie 22nd, 2010 at 0:00

Ar fi fost interesant sa fi pus si o poza! Am cautat oricum pe net si arata foarte interesant palatul. Ar merita vizitat :)

Avatar

Lucas K. Greene

Ianuarie 7th, 2013 at 5:11

Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Deda-Toplita al raului Mures. Comuna Alunis este pitoreasca, in partea de est este varful Zaspadului (1241 m), unul dintre cele mai inalte varfuri ale Muntilor Gurghiului. Inspre nord-est se vad culmile muntilor Calimani, cel mai aproape punct important fiind varful Scaunul Domnului (1381).

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

  • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
  • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
  • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
  • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
  • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

cascada-capra_0 cetatea-sucevei-parte-laterala costinesti-obelisc

Evenimente turistice Romania