Turism Romania

Transalpina – ”Drumul Regelui”

In: Atractii unice

24 Aug 2012

Numita si ”Drumul Regelui”, Transalpina primeste numai cuvinte de lauda. Toti care au fost sunt incantati de minunata priveliste. Traseul montan care leaga Tansilvania de Oltenia (148 km), pleaca din localitatea Sugag (jud. Alba), trece pe langa Lacul Oasa, statiunea montana Obarsia Lotrului, statiunea Ranca si tranverseaza Muntii Parang.

In drumul sau, Transalpina strabate trei judete: Alba, Gorj si Valcea. Este, de asemenea, cel mai inalt drum national din Romania, peste 2.000 metri altitudine. Punctul cel mai inalt fiind Pasul Urdele, 2.145 m.

Istoricul Transalpinei.

Se cunoste ca drumul a existat de pe vremea romanilor, iar in timpul Primului Razboi Mondial a fost pietruit de germani, dar a fost folosit foarte putin.

In perioada urmatoare, cea interbelica, Transalpina a fost reconstruita si inaugurata de regele Carol al II-lea, devenind astfel cel mai buna realizare a vremii. Germanii au reabilitat din nou acest traseu in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial pentru a-l folosi ca punct strategic. Dupa aceasta perioada, drumul nu a mai fost utilizat si s-a degradat.

CNADNR a decis dupa mai bine de sapte decenii sa repuna in functiune Transalpina. In anul 2009, lucrarile de asfaltare au inceput, iar astazi drumul este finalizat aproximativ 98 la suta.

Localnicii au ”botezat-o” Poteca Dracului.

Va propun sa parcugem virtual Transalpina. :)

Citeste si despre:

Cunoscut și (mai simplu) sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află la 20 km distanță de Roman și la 65 km de municipiul Iași.

Cam prin anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun donează vornicului Miclăuș, o moșie întinsă, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta moșie devine cunoscută sub numele de Miclăușeni, dupa moartea vornicului.

Se spune că după mai bine de… continuare...

1 Response to Transalpina – ”Drumul Regelui”

Avatar

Ionela

Noiembrie 21st, 2012 at 10:29

Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din Romania, care ofera o priveliste spectaculoasa turistilor atat din Romania cat si din strainatate!!!

Turism Romania

Informatii despre principalele atractii din Romania, locuri care merita a fi vizitate, statiuni montane si de pe litoral, pensiuni dragutze, traditii, etc.

 • Autumn Bernard: Ţânţăreanu mai deţine un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi în zona Izvorul Rece, u [...]
 • Lucas K. Greene: Localitatea Alunis se afla in partea de est a Transilvaniei, la o distanta de 10 km de defileiul Ded [...]
 • Sfantul Nicolae: Este o biserica foarte frumoasa. Una din multele biserici [...]
 • Ionela: Foarte interesante informatiile. Intr-adevar, Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din [...]
 • infotrip: "Atractia costinestiului" (Epava Evangelia) serbeaza/ comemoreaza 44 de ani de la naufragiu, in acea [...]

Album foto

                pestera-polovragi9 vidraru_0 pestera-meziad1

Evenimente turistice Romania